Naleśniki możemy zaserwować zarówno
na obiad jak i na deser. Czym je nadziewamy - zależy od naszej inwencji,
zawartości lodówki lub od tego na co akurat mamy ochotę.
Ja tym razem zrobiłam je
na słodko z białym serem, pomarańczą, bananem i dżemem z czarnej porzeczki.
Składniki na ok 16
naleśników
- 2 szklanki mąki pszennej Basia
- 2 szklanki mleka
- 1 – 1 i ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- Odrobina oleju (do przesmarowania patelni)
Nadzienie:
- 70 dkg białego sera (ja kupuję śmietankowy bo jest bardzo delikatny)
- 2-3 banany
- 2 pomarańcze
- Cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
- Dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
- Jajka z dodatkiem cukru i szczyptą soli ubijam na puch
- Dodaję porcjami mąkę, wodę i mleko – cały czas miksując
- Po zmiksowaniu całość odstawiam na około pół godziny i w tym czasie przygotowuję nadzienie do naleśników
- Żółtka, cukier i cukier waniliowy miksuję na puszystą masę
- Dodaję porcjami biały ser
- Można dodać (jeśli lubicie) aromat do ciast – ja dodaję rumowy
- Pomarańcze i banany obieram i kroję w kostkę (banany można delikatnie skropić sokiem z cytryny żeby nie ciemniały, bo wtedy mają mało apetyczny wygląd)
- Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę oleju i rozprowadzam za pomocą pędzelka
- Wlewam niewielką ilość ciasta naleśnikowego starając się aby powstawały w miarę cienkie naleśniki
- Kiedy naleśnik zarumieni się z jednej strony, przewracam go na drugą stronę
- Usmażonego naleśnika układam na talerzu i przez środek całego naleśnika układam wałeczek sera na którym układam owoce i zawijam w rulon
- Na wierzchu naleśnika rozsmarowuję łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki i gotowe
- Nim usmażę kolejnego naleśnika, ten poprzedni znika – i nie wynika to wcale z faktu, że się guzdram przy ich robieniu, o nie nie, po prostu są tak pyszne.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz