Sezon truskawkowy w pełni. Kto lubi truskawki w połączeniu z lekkim biszkoptem powinien się skusić na roladę biszkoptową z bitą śmietaną i truskawkami. Rolada jest szalenie lekka, ale tylko jeśli chodzi o jej wagę.Natomiast biorąc pod uwagę jej kaloryczność... przestaje być lekko. Niemniej jednak można zgrzeszyć a potem spróbować spalić te smakowite kalorie. Jako że aura sprzyja - można ruszyć dupcię i iść na spacer lub na rower. Tak więc zapraszam na dłuuuugie spacery i wielokilometrowe wycieczki rowerowe.
Składniki:
Rolada biszkoptowa:
- 4 jajka
- 60 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie do rolady:
- 200 g śmietany 30 lub 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
- 1 łyżka żelatyny
- 100 g wody
Sposób przygotowania:
- Oddzielam białka od żółtek
- Białka ubijam na sztywno
- Żółtka z cukrem miksuję na puszystą masę
- Do masy żółtek dodaję przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia
- Na koniec dodaję pianę z białek
- Wszystko delikatnie mieszam
- Blaszkę (taką z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia, delikatnie przesmarowuję go masłem
- Masę biszkoptową wylewam na papier do pieczenia i wyrównuję powierzchnię
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę biszkopt ok 12 minut
- Następnie wyciągam biszkopt razem z papierem i układam na wilgotnej ściereczce (takiej lnianej)
- Delikatnie zawijam biszkopt razem ze ściereczką w roladę - zwijam wzdłuż dłuższego boku - i odkładam do ostygnięcia
- W 100 g gorącej wody rozpuszczam żelatynę i odstawiam do wystygnięcia
- 150 g truskawek traktuję blenderem robiąc z nich mus
- Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % (ewentualnie 36 %) ubijam na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru
- Do ubitej śmietany delikatnie mieszając dodaję mus truskawkowy i schłodzoną żelatynę
- Rozwijam roladę i zdejmuję ją z papieru do pieczenia
- Na biszkopcie rozsmarowuję masę z bitej śmietany (można zostawić ok 2-3 cm ciasta nie posmarowanego śmietaną, ponieważ w trakcie zawijania rolady trochę masa będzie się przesuwała)
- Na bitej śmietanie układam 150 g truskawek pokrojonych w kostkę
- Zawijam roladę wzdłuż dłuższego boku i układam tak aby jej łączenie znajdowało się pod spodem rolady tak aby jej ciężar fajnie nam ją zamknął
- Odstawiam roladę do lodówki najlepiej tak na ok 2-3 godziny
- Roladę można posypać cukrem pudrem lub zrobić nitki z polewy czekoladowej - ale to już kwestia gustu
- Kroję roladę na plastry o grubości ok 1 cm dekoruję listkami mięty
- Et voilà
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz