Moja koleżanka Kasia K. (pozdrawiam machając łapką) - wypieka domowym sposobem chlebki. Ostatnio zaskoczyła nas nowym wypiekiem. Piekła chlebki pszenne i dostaliśmy rykoszetem jeden bochenek.
Był jeszcze ciepły, chrupiący, pachnący.... Pycha... Chyba nie muszę dodawać, że zniknął w oka mgnieniu.
Składniki:
- 750 g mąki
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 0,5 l wody
Sposób przygotowania:
- W letniej wodzie z dodatkiem cukru rozpuszczam drożdże
- Mąkę, sól i olej mieszam i dodaję wodę z drożdżami
- Wyrabiam ręcznie ugniatając i podsypując mąką aż ciasto przestanie się kleić do ręki
- Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30-40 minut
- Po tym czasie znowu mieszam ciasto podsypując mąką
- Do piekarnika wstawiam garnek z pokrywką (np. gęsiarkę) i podgrzewam go do temperatury 200 stopni
- Przekładam ciasto do garnka, formuję bochenek, nacinam i piekę pod przykryciem przez 40 minut w temperaturze 200 stopni
- Po upływie tego czasu zdejmuję przykrywkę i piekę chleb jeszcze przez ok 20 minut
- Jeśli ktoś posiada urządzenie ułatwiające życie tj. lidlomix, thermomix, megamikser - to punkty 1-4 można wykonać w tym właśnie urządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz