niedziela, 12 lipca 2015

Rosół

Rosół - to zupa, której przygotowanie wymaga trochę czasu.  Chodzi o wydobycie aromatu z włożonych do garnka produktów :) Dlatego niedziela, to dla mnie dobry dzień na jego ugotowanie.



Składniki:

  • 3 udka (można również dodać kawałek szyjki z indyka, skrzydełka z kurczaka lub indyka, szponder, porcję z czarnej kaczki – wszystko zależy jaki rosół lubimy, mnie osobiście smakuje mieszany – wtedy dodaję po kawałeczku każdego mięsa)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek kapusty włoskiej
  • kawałek pora
  • Pęczek zieleniny ( 1-2 gałązki lubczyku, 1 gałązka selera, 3 gałązki zielonej pietruszki, 3 gałązki koperku)
  • Domowa „vegeta”
  • Pieprz, sól
  • Ziele angielskie – 5 sztuk
  • Liść laurowy – 3-4 sztuki




Sposób przygotowania:
  • Umyte mięso obgotowuję przez 5-10 minut i wylewam żeby pozbyć się szumowin. Ponownie myję mięso i wkładam do garnka zalewając zimną wodą. Przystawiam na małym ogniu i gotuję pod przykryciem około 3 godziny.
  • Jarzyny obieram, myję i dodaję do gotującego się mięsa. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy i obrany ząbek czosnku.
  • Nad palnikiem gazowym przyrumieniam cebulę i dodaję do rosołu – żeby nadać mu ładny kolor.
  • Przygotowuję zieleninę (dokładnie myję i związuję nitką – łatwiej wyjąć taki pęczek)
  • Całość pod koniec gotowania przyprawiam domową „vegetą” , solą i pieprzem.


SMACZNEGO  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz