Rosół
- to zupa, której przygotowanie wymaga trochę czasu. Chodzi o wydobycie aromatu z włożonych do
garnka produktów :) Dlatego niedziela, to dla mnie dobry dzień na jego
ugotowanie.
Składniki:
- 3 udka (można również dodać kawałek szyjki z indyka,
skrzydełka z kurczaka lub indyka, szponder, porcję z czarnej kaczki –
wszystko zależy jaki rosół lubimy, mnie osobiście smakuje mieszany – wtedy
dodaję po kawałeczku każdego mięsa)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- kawałek kapusty włoskiej
- kawałek pora
- Pęczek zieleniny ( 1-2 gałązki lubczyku, 1 gałązka selera, 3 gałązki zielonej pietruszki, 3 gałązki koperku)
- Domowa „vegeta”
- Pieprz, sól
- Ziele angielskie – 5 sztuk
- Liść laurowy – 3-4 sztuki
Sposób przygotowania:
- Umyte mięso obgotowuję
przez 5-10 minut i wylewam żeby pozbyć się szumowin. Ponownie myję mięso i
wkładam do garnka zalewając zimną wodą. Przystawiam na małym ogniu i
gotuję pod przykryciem około 3 godziny.
- Jarzyny
obieram, myję i dodaję do gotującego się mięsa. Dodaję ziele angielskie,
liść laurowy i obrany ząbek czosnku.
- Nad
palnikiem gazowym przyrumieniam cebulę i dodaję do rosołu – żeby nadać mu
ładny kolor.
- Przygotowuję
zieleninę (dokładnie myję i związuję nitką – łatwiej wyjąć taki pęczek)
- Całość pod
koniec gotowania przyprawiam domową „vegetą” , solą i pieprzem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz