Dziś smaczna zupa szczawiowa.
Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżego szczawiu. Możemy cieszyć się jej
smakiem późną wiosną i latem. Potem zostaje nam tylko wspomnienie zamknięte w
słoiczkach :) Nie powinniśmy jednak przesadzać ze spożyciem szczawiu, ponieważ
zawiera szkodliwy dla zdrowia szczawian potasu, który wiąże się z wapniem,
tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Nie powinny go
jeść osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm czy artretyzm.
Składniki:
- 2 pęczki szczawiu
- 1 duża marchewka
- ½ pietruszki
- 2 jajka
- Łyżka masła
- Filet z kurczaka
- Liść laurowy (2-3 sztuki)
- Ziele angielskie (4 kulki)
- Śmietana lub serek philadelphia
- Torebka ryżu
- Przyprawy wg uznania
Sposób przygotowania:
- Na filecie ugotować wywar, dodając liść laurowy i ziele angielskie
- Po ok 20 minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę
- Wsypać ryż z torebki i przyprawy
- Gotować tyle ile jest napisane na opakowaniu ryżu.
- Wyłowić filet, przestudzić i pokroić w kostkę lub paseczki i wrzucić do zupy.
- W rondlu przesmażyć na maśle dwa pęczki szczawiu
- Następnie szczaw zblendować i przetrzeć przez sito, gdyż mogą się w szczawiu pojawiać takie włókna – nitki i nie jest to przyjemne gdy jemy zupę.
- Dodać przecier do wywaru i podrasować śmietaną lub serkiem philadelphia light – pamiętając, żeby czy to śmietanę czy serek wcześniej zahartować.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz