Ostatnio koleżanka zapytała
mnie o składniki pasty z pieczarek i serka topionego.
Szczerze mówiąc dawno tej pasty nie robiłam i trochę o niej zapomniałam. Korzystając z tego, że mi o niej przypomniała od razu kupiłam składniki i zabrałam się do jej przygotowania.
Szczerze mówiąc dawno tej pasty nie robiłam i trochę o niej zapomniałam. Korzystając z tego, że mi o niej przypomniała od razu kupiłam składniki i zabrałam się do jej przygotowania.
Jeśli postanowicie zrobić pastę według tego przepisu, mogę zagwarantować dwie rzeczy: po pierwsze nie zajmie Wam to zbyt dużo
czasu a po drugie na pewno Wam posmakuje.
Składniki:
- 30 dkg pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 serek topiony (100 g)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki keczupu
- Zielona pietruszka (ok. 1/3 pęczka)
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Masło roztapiam na patelni i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę
- Kiedy cebula się zeszkli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki (można je zetrzeć na dużych oczkach tarki do warzyw) i przesmażam na małym ogniu przez ok 10-15 minut
- Jeśli pieczarki odparują, dodaję 3-4 łyżki wody, keczup i serek topiony
- Całość mieszam, aż serek dobrze się rozprowadzi (tak aby nie było grudek)
- Patelnię zdejmuję z gazu i dodaję drobno posiekaną pietruszkę
- Pastę przekładam do salaterki i odstawiam do wystygnięcia
Smacznego J
Wczoraj zrobiłam:) pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy. Polecam pozostałe przepisy ;)
Usuń