Od kilku dobrych lat na
święta przestałam kupować wędliny. Myślę, że powód był prozaiczny – każda szynka
ze sklepu smakuje niemal tak samo. Postanowiłam zrobić domowe mięsko.
Początkowo schab przyprawiałam ziołami, czosnkiem, a w miarę upływu czasu dodatkowo zaczęłam go faszerować suszonymi morelami. Taki schab przypadł do gustu
domownikom a i może Was uda mi się do niego przekonać.
Składniki:
- Ok 1,5 kg miękkiego schabu (ilość mięsa należy dostosować do swoich potrzeb, nie mniej jednak musicie pamiętać, że mięso się „kurczy” podczas obróbki termicznej)
- 20 dkg suszonych moreli – najlepsze będą takie mięciutkie
- Ok 5 ząbków czosnku
- 2 marynaty staropolskie z Kamisa
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka domowej vegety (może być też taka ze sklepu)
- ½ szklanki oleju
- Rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
- W środek schabu wbijam długi nóż i staram się zrobić delikatne nacięcie na wylot, tak aby móc w nie włożyć suszone morele
- Do środka schabu delikatnie wkładam suszone morele – część z jednej, część z drugiej strony
- W miseczce dokładnie mieszam ze sobą marynatę staropolską, tymianek, paprykę, vegetę, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieram mięso
- Następnie wkładam mięso do podłużnej formy (może być silikonowa keksówka lub pojemnik plastikowy)
- Mięso w marynacie pozostawiam w lodówce przez 1-2 dni co jakiś czas je obracając, aby cały czas „przechodziło” aromatem przypraw
- Po tym czasie wkładam schab do rękawa do pieczenia, wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 200oC i piekę przez ok 30 minut (Schab jest mięsem, które nie lubi długiego pieczenia, ponieważ zrobi się z niego suchy wiór)
- Po upieczeniu rozcinam foliowy rękaw i pozostawiam schab w wyłączonym piekarniku przez ok 5-10 minut
- Po upływie tego czasu, wyciągam mięso i zostawiam na talerzu do wystygnięcia
- Tak przygotowane mięso można serwować na ciepło z ziemniakami lub na zimno jako wędlinę
Smacznego
to moze byc fantastyczna potrawa a co wiem co jem........
OdpowiedzUsuńSchabik jest pyszny - no i wiemy co mamy ;)
Usuń