Papryka, to warzywo,
które możemy zjeść na surowo, zrobić leczo lub nafaszerować. Ja osobiście lubię faszerować ją mięsem z dodatkiem
ryżu, koperku i czosnku. Ważny jest również sos. Najlepiej ze świeżych dojrzałych
pomidorów. Zimą i wczesną wiosną robię sos z koncentratu pomidorowego.
Przyznam, że przez wiele lat robiłam właśnie taki z koncentratu i szału nie było.
Ale pewnego razu skosztowałam gołąbki w sosie zrobione przez Panią Ewę P.
(pozdrawiam mamę Klaudii) i oszalałam na jego punkcie. Jest rewelacyjny. Nadaje
się do gołąbków, faszerowanej papryki a także do pulpetów. Ale wszystko po
kolei…
Składniki na 6
papryk:
- 6 średniej wielkości papryk (najlepiej żeby były takie równe dołem żeby się w garnku nie przewracały)
- ½ kg chudego mięsa mielonego
- 2 woreczki ryżu
- 1 pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 kg dojrzałych pomidorów lub słoiczek przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżki masła
- Domowa vegeta
- Sól pieprz do smaku
- 3-4 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
- Paprykę myję i wykrawam gniazda nasienne
- Ryż gotuję w osolonej wodzie (skracam czas o 3 minuty od podanego na opakowaniu)
- Do mięsa mielonego dodaję wystudzony ryż
- Koperek siekam i dodaję do mięsa
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę dodaje do farszu
- Przyprawiam całość do smaku
- Tak przygotowanym farszem nadziewam papryki i ustawiam w garnkach jedna obok drugiej.
- Do garnków dodaję po ok 2 szklanki wody i duszę paprykę pod przykryciem przez ok 20 minut
- W rondlu na maśle przesmażam pomidory, dolewam ok 1 szklanki wody i duszę je, aż będą miękkie
- Przyprawiam pomidory do smaku i blenduję z dodatkiem śmietany
- W czasie kiedy nie mam dobrych pomidorów przygotowuję sos wg przepisu Pani Ewy
- Na patelni roztapiam masło
- Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i wsypuję cukier
- Karmelizuję cebulę mieszając, tak aby nabrała delikatnego złotego koloru
- Następnie dodaję cały słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawy (vegetę, sól i pieprz) i całość energicznie mieszam
- Na koniec dolewam śmietanę
- Do takiej bazy dodaję wodę w której dusi się papryka.
- Dokładnie mieszam i tak powstałym sosem pomidorowym zalewam paprykę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz