Eksperyment ze śledziami z
żurawiną uważam za udany. Idąc za ciosem postanowiłam pokombinować ze śledziami
w wersji słodko-kwaśnej. Zdecydowałam się na połączenie płatów śledziowych w
occie z ananasem. Żeby poprawić walory
smakowe, a także te wizualne, dodałam kukurydzę i paprykę konserwową. Efekt był
zaskoczeniem, tak dla podniebienia jak i
dla oka.
Składniki:
- ½ kg płatów śledziowych w occie
- ½ puszki kukurydzy
- 1/3 słoika papryki konserwowej
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- Szczypta curry (opcjonalnie – kto nie lubi – nie dodaje)
- 1 duża cebula
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki octu
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Z płatów śledziowych odcinam płetwę
- Kroję płaty w kostkę i wkładam do miski
- Dodaję ½ puszki kukurydzy
- Paprykę konserwową i ananasa z puszki kroję w kostkę i dodaję do śledzi
- Cebulę kroję w kostkę, daję do garnuszka i zalewam gorącą wodą z dodatkiem octu i cukru, całość gotuję ok 2-3 minuty
- Następnie cebulę odcedzam na sitku i zostawiam do wystygnięcia
- Wystudzoną cebulę dodaję do pokrojonych płatów
- Z jogurtu, majonezu i szczypty curry robię sos i łączę go ze śledziami
- Wszystko dokładnie mieszam
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz