Pomarańcze o tej porze roku
są niezwykle smaczne i soczyste dlatego można wykorzystać je do zrobienia nalewki. Jeśli się
pospieszycie możecie przygotować taką nalewkę na święta. Co prawda powinna być
nastawiona na około miesiąc, ale myślę, że przygotowana w takiej przyspieszonej
wersji też będzie wszystkim smakowała. Jeśli przypadnie Wam do gustu, następną
będziecie mogli nastawić na dłuższy czas.
Składniki:
- 1 średniej wielkości pomarańcza
- 200 ml wódki
- 50 ml wody
- 2 łyżki cukru cynamonowego
- 1 łyżka cukru brązowego (ilość cukru dostosujcie do swoich preferencji)
- Ok. 20 szt. goździków
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę dokładnie myję i nacinam pionowo (4-8 głębszych nacięć)
- W skórkę pomarańczy wbijam goździki
- Pomarańczę wkładam do większego słoika
- 50 ml wody zagotowuję z dodatkiem cukru brązowego i cynamonowego – tak aby cukier się rozpuścił
- Po wystudzeniu syrop wlewam do słoika w którym znajduje się pomarańcza
- Następnie dodaję wódkę, tak aby przykryła całą pomarańczę
- Słoik odstawiam w ciemne miejsce na okres 1 miesiąca (teraz robię w wersji przyspieszonej i odstawiam na 10 dni)
- Po upływie tego czasu wyciągam pomarańczę ze słoika a nalewkę przepuszczam przez filtr do kawy, tak aby stała się klarowna.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz