Lubicie aromatyczne
zupy? Proponuję krem z selera naciowego. Jeśli lubicie zioła, koniecznie jej spróbujcie. Powinna Wam przypaść do gustu. Zupa ta jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Można ją podawać z
paluszkami grissini, groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Składniki:
- ½ pęczka selera naciowego
- Puszka pomidorów
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 2 średnie ziemniaki
- ½ śmietankowego serka topionego
- Łyżeczka domowej vegety
- 3 szklanki wody
- Paluszki grissini
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzewam olej i dodaję umyty pokrojony seler naciowy
- Przesmażam przez ok 2 minuty
- Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę i dodaję do garnka
- Całość zalewam wodą i gotuję
- Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodaję pomidory
- Całość gotuję przez ok 5 minut
- Na koniec dodaję serek topiony i przyprawy
- Następnie całość blenduję (jeśli zupa krem jest dla Was zbyt gęsty – możecie dodać jeszcze tyle wody żeby osiągnąć pożądaną konsystencję)
- Zupę-krem posypuję koperkiem i podaję z paluszkami grissini
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz