czwartek, 1 października 2015

Kominki z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można zrobić wiele rzeczy. Można je przygotować na słodko i na słono, można w sposób prosty lub wymyślny. Ja opiszę taki bardziej wymyślny, który znalazłam w „kolorowej” prasie. Jeśli nie macie pomysłu co zaserwować na imprezie, to ta przekąska będzie w sam raz. „Kominki” co prawda wymagają pewnego nakładu pracy, ale warto. Wyglądają ładnie a ich głównym  atutem jest smak. Można je serwować na ciepło i na zimno.




Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • Ser pleśniowy np. Turek
  • 1-2 gruszki
  • Żurawina w słoiczku
  • Zielona cebulka do dekoracji
  • Bazylia/oregano
  • 1 jajko (do posmarowania kominków)

     

 


Sposób przygotowania:
  • Ciasto francuskie rozwijam i dzielę na kwadraty o bokach 5x5 cm
  • W co drugim kwadracie wycinam  środek pozostawiając „ramkę”
  • Delikatnie wyjmuję kwadracik z „ramki” i dzielę go na 4 równe paski
  • Na bokach kwadratu 5x5 układam te cztery równe paseczki, a na nich „ramkę” i lekko dociskam
  • Na środku kwadratu kładę kawałek gruszki, a na nim ser pleśniowy
  • Ciasto smaruję "rozbełtanym" jajkiem
  • Następnie posypuję ziołami
  • Wstawiam do piekarnika zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Kominki są gotowe jak ciasto delikatnie wyrośnie i się zarumieni
  • Następnie do środka kominka kładę  łyżeczkę żurawiny
  • Całość dekoruję zielona cebulką


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz