Tym razem postanowiłam
zrobić róże na słodko z ciasta francuskiego i jabłek. Przeglądając internet
natknęłam się na film udostępniony przez Tip Hero. Pomysł jest rewelacyjny,
wykonanie szybkie, a efekt przerasta oczekiwania. Nieco zmodyfikowałam przepis.
Zamieniłam marmoladę z moreli na dżem z pigwy i postanowiłam wzbogacić smak
dodając oprócz cynamonu, mielone orzechy włoskie.
Składniki na 10 różyczek:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 jabłka
- Cynamon
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 2-3 łyżeczki dżemu (ja wykorzystałam dżem z pigwy z moich zapasów, ale można dodać taki, który lubicie)
- 2-3 łyżki wody
- sok z cytryny - 2 łyżki
- Cukier puder
Sposób przygotowania:
- Jabłka myję, obieram, przekrawam na pół i łyżeczką do melona wydrążam gniazdo nasienne
- Kroję połówkę jabłka na cienkie plasterki – ok 1-2 mm (ok 12 plastrów z połówki jabłka)
- Wkładam pokrojone jabłko do rondla, zalewam gorącą wodą z dodatkiem soku z cytryny i gotuję 1 minutę
- W miseczce mieszam dżem z pigwy z wodą
- Następnie kroję ciasto wzdłuż krótszego boku, na paski ok 4 cm
- Na cieście rozsmarowuję dżem,
- Następnie układam (w połowie szerokości ciasta) plasterki zblanszowanego jabłka, tak aby jeden zachodził na drugi - na jeden pasek ciasta można ułożyć 5-6 plastrów jabłka
- Jabłka posypuję cynamonem i mielonymi orzechami
- Zaginam ciasto i delikatnie dociskam do jabłka
- Zaczynam zwijać ciasto z jednej strony tak aby powstał rulonik
- Tak uformowane róże umieszczam w foremce na mufinki
- Piekarnik rozgrzewam do 1800C i piekę ciasteczka przez 30-40 minut
- Aby płatki róż (jabłka) nie przypalały się po ok 30 minutach przykrywam je folią aluminiową
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz