Oto drugi, z obiecanych
przepisów z pigwy. Tym razem przepis
banalnie prosty i niewymagający dużego nakładu pracy, czyli pigwa do herbaty. Można ją dodawać do herbaty zamiast cytryny. Tym razem jest to mój debiut, bo nigdy jeszcze tego przetworu nie robiłam. Nie
wiem co mnie czeka po otwarciu słoiczków, ale mam nadzieję, że opłacało się je
zrobić.
Kto jest chętny, aby zaryzykować i zrobić sobie pigwę do herbaty?
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
- Pigwę myję, przekrawam na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne
- Następnie kroję na plasterki ok 3-5 mm
- Tak przygotowaną pigwę wkładam do słoików, przesypując cukrem
- Warstwy układam naprzemiennie aż do wyczerpania składników
- Słoiki zakręcam i odstawiam na noc w ciepłe miejsce
- Po tym czasie słoiki pasteryzuję przez 20 minut
- Cukier w słoikach powinien się rozpuścić
- Pigwa do herbaty już jest gotowa i może nam zastąpić cytrynę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz