Ostatnio
w ramach „wymiany przetworów”, dostałam od
znajomej (pozdrawiam Agatę T.) słoiczek sałatki ogórkowej z fasolką szparagową.
Otworzyłam słoik, spróbowałam i od razu poprosiłam o przepis. Cena fasolki
niestety poszła już znacznie w górę, więc zrobiłam sałatkę z jednej porcji. W
przyszłym roku wykorzystam moment kiedy fasolka będzie w dobrej cenie i jestem
pewna, że zrobię zapasy przynajmniej z dwóch porcji. Uwierzcie na słowo –
warto.
Dodatkowo
powinno Was przekonać to, że w sałatce nie ma dużo składników i naprawdę robi
się ją szybko.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 1 kg cebuli
- Sól
Zalewa:
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka octu
- 1 duży słoiczek przecieru pomidorowego
- 4 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- pieprz
Sposób przygotowania:
- ogórki myję, obieram i kroję na cienkie plasterki
- cebulę obieram, przekrawam na pól i kroję w piórka
- fasolkę myję, odcinam końcówki i kroję na trzy części (ok 3 cm)
- fasolkę gotuję w osolonej wodzie przez ok 20 minut, następnie odcedzam i studzę
- w czasie kiedy fasolka się gotuje przygotowuję zalewę, łączę w garnku ocet, olej ,cukier, sól, przecier pomidorowy i wszystkie składniki gotuję
- zalewę doprawiam do smaku pieprzem
- ogórki, fasolkę i cebulę mieszam z zalewą
- przekładam do umytych i wyparzonych słoików
- słoiki pasteryzuję 15 minut
Smacznego
·
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz