Filet z kurczaka możemy
przyrządzić w sposób tradycyjny jako kotlet w panierce. Jednak możemy
„zaszaleć” i zrobić tego samego kotleta w innej odsłonie. Ostatnio mojemu
synowi zasmakowały kotlety po hawajsku. Ich przygotowanie nie jest
skomplikowane a efekt końcowy cieszy oko i podniebienie. Jeśli lubicie mięso na
słodko – będzie to propozycja w sam raz dla Was.
Składniki dla 3 osób
(na dwa obiady)
- 3 większe filety z kurczaka
- 7-8 plastrów ananasa z puszki
- 7-8 plastrów sera żółtego
- Przyprawy wg uznania (jednak ja do tych kotletów używam sól i pieprz, żeby nie nadawać filetom zbyt intensywnego smaku i aromatu)
- Konfitura z żurawiny
- 2 jajka
- Bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
- filety myję, osuszam, oddzielam polędwiczki, natomiast większe kawałki przekrawam na pół (tak aby były cieńsze i żeby ich zbyt mocno nie rozbijać),
- tak przygotowane filety delikatnie rozbijam,
- przyprawiam je solą i pieprzem,
- panieruję w jajku i bułce tartej,
- na patelni rozgrzewam olej i smażę przygotowane wcześniej kotlety,
- na każdym kotlecie układam plaster ananasa (na polędwiczkach połowę plasterka)
- na ananasie kładę ser żółty
- tak przygotowane kotlety układam na blaszce w piekarniku i zapiekam w temperaturze 160oC przez ok 5-7 minut
- następnie wyciągam kotlety z piekarnika i dekoruję konfiturą z żurawiny
- podaję z warzywami gotowanymi na parze i ryżem gotowanym z dodatkiem curry i kurkumy
- można podawać z ziemniakami, frytkami, bagietką lub solo – wszystko zależy od tego, co komu smakuje
Nie wiem jak Wam, ale mnie się
zdarza gotować coś na dwa dni. Jeśli
jakieś danie na to pozwala, można sobie zrobić przerwę od stania w kuchni, przy
garnkach. Wtedy cały zestaw przewidziany na następny dzień wkładam do naczynia
żaroodpornego. Po powrocie z pracy – wyciągam takiego „gotowca” wkładam na
jakieś 10-15 minut do piekarnika na 160oC i gotowe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz