czwartek, 6 sierpnia 2015

Sałatka prawie grecka

Sałatkę grecką większość z nas zna. Myślę, że każdy robi ją według swoich upodobań. Dodajemy składniki, które lubimy. Jedno wiemy na pewno, musi się w niej znaleźć ser typu feta. Reszta składników to nasza inwencja twórcza lub konieczność (zależy co znajdziemy w lodówce).

Ja moją dzisiejszą sałatkę zrobiłam zainspirowana oryginalną przyprawą do sałatki greckiej, którą dostałam jako upominek z greckich wakacji od mojej koleżanki Ewy (pozdrawiam !)   


Składniki (na 3 osoby)
  •  Ser feta (można dać całą kostkę)
  •  2 duże pomidory
  •  2 zielone ogórki
  •  ½ cebuli czerwonej
  • ½ cebuli białej
  •  ½ sałaty lodowej (to mój dodatek extra)
  • 2 łyżeczki przyprawy do sałatki greckiej
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól pieprz do smaku



Sposób przygotowania:
  • Sałatę lodową kroję układam na talerzu
  • Pomidory obieram ze skóry, kroję w ósemki i układam na sałacie
  • Ogórek zielony kroję w plasterki i układam jako kolejną warstwę
  • Cebulę białą i czerwoną kroję w piórka i… (tu zdradzę mój – choć przypuszczam że nie tylko mój – sekret) odrobinę solę i dodaję dwie szczypty cukru i dokładnie ją zgniatam w dłoni. Wydobywa się wtedy świetny smak cebuli, który jest fajnie złamany przez dodatek cukru
  • Cebulę rozrzucam na wcześniej ułożonych warstwach
  • Ser feta kroję w kostkę i dodaję do sałatki
  • Na koniec polewam całość oliwą wymieszaną z przyprawą
  • Można doprawić całość pieprzem, natomiast z solą należy uważać (feta jest słona)


SMACZNEGO  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz