Sałatkę grecką większość z
nas zna. Myślę, że każdy robi ją według swoich upodobań. Dodajemy składniki,
które lubimy. Jedno wiemy na pewno, musi się w niej znaleźć ser typu feta.
Reszta składników to nasza inwencja twórcza lub konieczność (zależy co
znajdziemy w lodówce).
Ja moją dzisiejszą sałatkę
zrobiłam zainspirowana oryginalną przyprawą do sałatki greckiej, którą dostałam
jako upominek z greckich wakacji od mojej koleżanki Ewy
(pozdrawiam !)
Składniki (na 3
osoby)
- Ser feta (można dać całą kostkę)
- 2 duże pomidory
- 2 zielone ogórki
- ½ cebuli czerwonej
- ½ cebuli białej
- ½ sałaty lodowej (to mój dodatek extra)
- 2 łyżeczki przyprawy do sałatki greckiej
- 2 łyżki oliwy
- Sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Sałatę lodową kroję układam na talerzu
- Pomidory obieram ze skóry, kroję w ósemki i układam na sałacie
- Ogórek zielony kroję w plasterki i układam jako kolejną warstwę
- Cebulę białą i czerwoną kroję w piórka i… (tu zdradzę mój – choć przypuszczam że nie tylko mój – sekret) odrobinę solę i dodaję dwie szczypty cukru i dokładnie ją zgniatam w dłoni. Wydobywa się wtedy świetny smak cebuli, który jest fajnie złamany przez dodatek cukru
- Cebulę rozrzucam na wcześniej ułożonych warstwach
- Ser feta kroję w kostkę i dodaję do sałatki
- Na koniec polewam całość oliwą wymieszaną z przyprawą
- Można doprawić całość pieprzem, natomiast z solą należy uważać (feta jest słona)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz