Na imprezy (ale nie tylko),
proponuję roladki z szynki konserwowej. Jeśli lubicie szynkę, ser żółty i
ogórki konserwowe – ta propozycja zapewne przypadnie Wam do gustu.
Jedyny minus – bomba kaloryczna.
No ale przecież nie musimy ich robić
codziennie, ani też przygotowywać z kilograma szynki. Serwowane czasami i w niewielkich
ilościach – nikomu nie powinny zaszkodzić.
Składniki na 10 roladek :
- 10 plasterków szynki konserwowej (pokrojonej w miarę cienko)
- 30 dkg sera żółtego
- 2-3 łyżki majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem greckim)
- 3 ogórki konserwowe
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Ser żółty trę na małych oczkach tarki
- Czosnek obieram, przepuszczam przez praskę i dodaję do sera żółtego
- Dodaję majonez i dokładnie wszystko mieszam
- Na plasterku szynki, na środku układam „wałeczek” z masy serowej
- Na masę układam ćwiartki ogórka konserwowego (jeśli roladki robię na imprezę, to na jednych roladkach układam ogórek konserwowy a na drugich paseczki papryki konserwowej)
- Zwijam szynkę w ruloniki i odstawiam na ok 1 godzinę do lodówki (w przypadku większej imprezy można je przygotować dzień wcześniej)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz