Mało czasu + ochota na coś
smacznego = Aglio, olio e peperoncino
Jeśli lubicie: makaron,
czosnek, ostrą paprykę i nie przeszkadza Wam zielona pietruszka, doskonałym
pomysłem na szybkie danie będzie spaghetti. Mój syn znalazł kiedyś przepis w
internecie, poprosił o kupienie składników i przyrządził makaron na kolację. Danie
okazało się bardzo smaczne. Przygotowanie go zajmuje tyle czasu, ile gotuje się
makaron. Jeśli nie wierzycie na słowo, proponuję wypróbować przepis – nie
będziecie żałowali.
Składniki dla 2 osób
- Porcja spaghetti (nie wiem jakie są Wasze preferencje, ale kiedyś wyczytałam, że można zmierzyć porcję makaronu palcami. Należy ująć porcję surowego makaronu i zaciskając ją w "kółku", utworzonym z kciuka i palca wskazującego. Dla pań porcja surowego makaronu nie powinna być większa niż moneta dwuzłotowa, dla panów – pięciozłotowa J
- 4-6 łyżek oliwy
- 2-4 ząbki czosnku
- 2-4 papryczki chili (świeże lub suszone)
- ½ pęczka pietruszki
- świeżo starty parmezan (jeśli ktoś nie lubi, może go pominąć)
Sposób przygotowania:
- Makaron gotuję al dente, w dużym garnku, w osolonej wodzie
- W tym czasie, obieram papryczki chili usuwam z nich ziarenka i kroję (najlepiej w drobną kosteczkę, ale… jak nie ma czasu to po prostu kroję J
- Czosnek obieram i kroję w paseczki
- Zieloną pietruszkę siekam
- Parmezan trę na dużych oczkach tarki
- Na patelnię wlewam oliwę i delikatnie ja podgrzewam
- Na rozgrzaną oliwę wrzucam chili i czosnek. Przesmażam dosłownie minutkę, mieszając (chodzi o to, żeby czosnek się nie przyrumienił, bo będzie gorzki)
- Na patelnię dodaję makaron i wszystko ze sobą mieszam
- Na koniec wrzucam zieloną pietruszką
- Wykładam na talerz i posypuję parmezanem
- Do dania serwuję wodę mineralną J
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz