Tradycyjny polski obiad to
schabowy, ziemniaki i kapusta. Okazuje się, że można go zaserwować w trochę
odmienny sposób. Zainspirowana daniem, które miałam okazję zjeść w czasie akcji
„Zagłębie za pół ceny” postanowiłam zrobić coś podobnego samodzielnie. Jest
przy tym trochę pracy, ale jeśli wszystkim będzie smakowało, to warto się natrudzić.
Składniki na 6
porcji:
- 1,5-2 kg dużych ziemniaków
- 2-3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 kotletów schabowych
- Bułka tarta
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 40 dkg chudego gotowanego boczku
- 2-3 średnie cebule
- Kilka kulek ziela angielskiego
- Kilka liści laurowych
- Olej
- Sól, domowa vegeta, pieprz
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- W garnku na oleju przesmażam cebulę pokrojoną w kostkę
- Kiedy cebula delikatnie się zeszkli, dodaję pokrojoną kiszoną kapustę
- Dolewam do garnka około pół szklanki wody, dodaję ziele angielskie i liść laurowy i duszę na małym ogniu co jakiś czas mieszając
- W trakcie duszenia podlewam wodą, tak aby kapusta nie przywierała do garnka
- Po ok 40-50 minutach duszenia, doprawiam kapustę vegetą, solą, pieprzem i cukrem
- Na patelni przesmażam boczek pokrojony w kostkę i dodaję go do kapusty
- W czasie kiedy kapusta się dusi obieram ziemniaki, myję je i trę na tarce
- Do ziemniaków dodaję przyprawy, 1 jajko i łyżkę mąki ziemniaczanej
- Na małej patelni smażę placki ziemniaczane wielkości kotletów (po dwa placki na jednego kotleta)
- Schab myję , dokładnie rozbijam i przyprawiam
- Kotlety panieruję i smażę na rozgrzanym oleju
- Na talerzu układam placek, na nim kotlet schabowy, następnie drugi placek i na to układam porcję duszonej kapusty.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz