Rok temu postanowiłam upiec
bułeczki. W internecie można znaleźć ogromną ilość przepisów. Ja wytrwale
szukałam i znalazłam bloga http://smakowitychleb.pl/ prowadzonego przez dwie dziewczyny
Tosię i Śliwkę. Naczytałam się ich przepisów i na początek zabrałam się za
bułeczki ze szpinakiem. Wyszły rewelacyjnie. Potem nauczyłam się robić zakwas i
upiekłam pierwszy chleb…ale temu wypiekowi poświęcę jakiś kolejny wpis. Mam
nadzieję, że uda mi się Was przekonać do zrobienia bułeczek. Ciasto można
zrobić wieczorem, a bułeczki upiec rano na śniadanie. Zadowolenie bliskich –
bezcenne.
Składniki na 10 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g świeżego szpinaku
- 70 g zimnego masła
- 315 ml mleka
Sposób przygotowania:
- Mieszam ze sobą mąkę, proszek i sól.
- Szatkuję szpinak i dodaję do mieszanki.
- Dodaję zimne masło i mieszaj całość rękami, aby masło połączyło się z resztą składników.
- Dolewam mleko i mieszam.
- Wyjmuję ciasto na oprószony mąką blat i oprószam również samo ciasto. Rozwałkowuję na grubość 2 centymetrów.
- Z ciasta wycinam kółka za pomocą odwróconej szklanki .
- Układam kółka ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200oC
- Wsadzam blachę do piekarnika i piekę ok. 15 minut aż bułeczki zbrązowieją.
- Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.
Smacznego
Jadłam te pyszne bułeczki wg tego przepisu - przepyszne, gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuń