Sezon na paprykę właśnie się
zaczyna. Papryka jest teraz smaczna, soczysta a i cena zaczyna być atrakcyjna. Pora
przygotować się do zrobienia zapasów papryki na zimę. I nie chodzi o zwykłą
paprykę konserwową, bo taką o każdej porze roku możemy kupić w dobrej cenie w
każdym sklepie. Ja chciałabym Was zachęcić do zrobienia papryki z winogronami.
Sama dostałam ten przepis (jakieś 16 lat temu) od koleżanki Iwony P.
(pozdrawiam) i od tej pory wykorzystuję go robiąc zapasy z 12 kg papryki (potrójna porcja). I
możecie wierzyć lub nie – nigdy żaden słoik nie dotrwał do kolejnego sezonu.
Jeśli zachęciłam Was do zrobienia sobie choć jednej porcji (z 4 kg), to należy
zrobić zakupy, zakasać rękawy i do roboty!!!
Składniki:
- 4 kg papryki czerwonej (trzeba kupić ok 5 kg, bo część nam odejdzie przy obieraniu)
- 3 litry wody
- Kilka ziaren pieprzu
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka liści laurowych
- ½ kg zielonych winogron
- Miód
- 3 opakowania przyprawy do ogórków konserwowych
- czosnek
Zalewa:
- 3 szklanki octu
- Cały wywar z blanszowania papryki
- 3 szklanki cukru
- 6 płaskich łyżek soli
Składniki
zalewy zagotować.
Sposób przygotowania:
- 3 litry wody gotuję z dodatkiem ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych
- Do wrzątku wrzucam obraną, umytą, pokrojoną w paski paprykę i blanszuję przez 3-4 minuty
- Paprykę wyławiam, natomiast wywar pozostawiam do przygotowania zalewy
- Do słoików wkładam po 5-6 gronek winogron, po 1-2 ząbki czosnku (najlepiej przeciąć go na pół),
- Następnie ciasno wkładam blanszowaną paprykę, 2 łyżki przyprawy do ogórków konserwowych i 1 łyżeczkę miodu (na słoik o pojemności 1 l)
- Zawartość słoików zalewam gorącą zalewą i odstawiam do wystygnięcia
- Pasteryzuję przez 10 minut
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz