Jeśli macie trochę czasu a przede wszystkim ochotę na pomidora w innej formie niż pokrojony w plastry z cebulką i
przyprawami, podpowiadam jak go sobie uatrakcyjnić.Można go zaserwować z
grzanką na kolację lub przygotować na imprezę.
Jeśli chcemy żeby pomidor był
bardziej dietetyczny, rezygnujemy z majonezu. Ja robiłam 8 sztuk, bo taka była
potrzeba chwili, ale można zmniejszyć proporcje i zrobić mniejszą ilość.
Składniki na 8 sztuk:
- 8 pomidorów (ja użyłam odmiany Lima)
- 10 dkg sera żółtego o wyrazistym smaku
- 4 plasterki szynki lub kawałek kabanosa drobiowego
- Kilka rzodkiewek
- 2-3 ząbki czosnku
- Koperek
- Szczypiorek
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
Sposób przygotowania:
- Pomidory myję i odcinam tą część, gdzie jest zielona szypułka, z drugiej strony pomidora lekko obcinam, tak aby spód był płaski, żeby się po nadzianiu nie przewracał
- Przy pomocy łyżeczki ( takiej do wykrawania kulek z melona) usuwam środek pomidora, tak aby go nie uszkodzić
- Ser żółty trę na małych oczkach
- Szynkę i rzodkiewki kroję w kosteczkę
- Czosnek przeciskam przez praskę
- Koperek i szczypiorek siekam
- Do miski daję ser, szynkę, rzodkiewkę, czosnek i zieleninę, dodaję 1 łyżkę majonezu i 2 łyżki jogurtu i wszystkie te składniki dokładnie mieszam
- Tak przygotowanym farszem nadziewam pomidory
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz