niedziela, 31 stycznia 2016

Bigos z pora

Kiedyś znajoma - emerytowana nauczycielka matematyki (pozdrowienia dla Pani Teresy)  - powiedziała mi o sprawdzonym przez nią przepisie na bigos bez kapusty. Każdy z nas wie, że kapusta kiszona równa się bigos. I dla każdego jest oczywiste jak dwa razy dwa, że bigos składa się głównie z kiszonej kapusty. Nie mniej jednak pokusiłam się na to zadanie z jedną niewiadomą i zrobiłam „bigos” podstawiając za kapustę – por. Kto chętny na takie rozwiązanie – zapraszam do gotowania.



Składniki na ok 4-5 porcji:
  • 2-3 duże pory – białe części
  • ½ kg kiełbasy z fileta (lub takiej którą lubicie)
  • Ok. ½ kg  fasolki szparagowej (w sezonie świeża, poza sezonem może być z mrożonki lub ze słoika)
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka oleju



Sposób przygotowania:
  • Pory myję i kroję  ich białą część w półplasterki
  • W garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojone pory i duszę je przez ok. 3-4 minuty
  • Kiełbasę kroję w półplasterki i dodaję do miękkiego pora
  • Fasolkę obieram, kroję na pół i gotuje (a jeśli korzystam z fasolki ze słoika, odsączam ją z zalewy i dodaję do garnka)
  • Na koniec przyprawiam solą, pieprzem, przecierem pomidorowym i keczupem



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz