piątek, 3 czerwca 2016

Kuleczki rybne w occie

Dla miłośników rybek w occie jedna z moich propozycji - opiekane kuleczki rybne w zalewie octowej. Doskonale nadają się jako imprezowe przystawki. Niemniej jednak nie trzeba imprezy, żeby przygotować sobie taki smakołyk na przykład na kolację. Kuleczki powinny "popływać" trochę w marynacie - ale niecierpliwi mogą je już zjadać następnego dnia po przygotowaniu.


Składniki:
  • 1 kg ryby - mintaj, morszczuk, śledź zielony, dorsz - to od Was zależy jaką rybę wykorzystacie
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • kawałek selera
  • mała pietruszka
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
  • rybę rozmrażam i przepuszczam przez maszynkę do mięsa
  • namoczoną bułkę odciskam z wody i również mielę
  • cebule obieram i  jedną z nich przepuszczam przez maszynkę
  • do zmielonej ryby dodaję jajka
  • dokładnie wyrabiam i doprawiam do smaku (jeśli masa rybna ma zbyt luźną konsystencję, można do niej dodać trochę suchej bułki tartej)
  • z rybnej masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego
  • smażę z dwóch stron na głębokim oleju
  • w garnku gotuję wodę do której dodaję ziele angielskie, liść laurowy, marchew, pietruszkę i seler (warzywa pokrojone w plasterki) oraz 2 cebule pokrojone w piórka
  • kiedy warzywa są już miękkie wlewam ocet (na początku połowę szklanki) i przyprawiam solą i cukrem (sami decydujecie ile przypraw i octu dodacie - ponieważ każdy ma inne wymagania)
  • usmażone kuleczki rybne układam w dużej szklanej misce (można je poukładać w słoikach) i zalewam zalewą z warzywami
  • po wystudzeniu całość wkładam do lodówki - na co najmniej dwa dni - jeśli jednak nie jesteście cierpliwi i macie ogromną ochotę spróbować kuleczek rybnych  - odczekajcie choć ze 2-3 godziny  


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz