sobota, 18 lutego 2017

Kurczak teriyaki z warzywami

Bardzo lubię mięsa z nutą słodyczy a jednocześnie pikantne. Przeglądając internet natknęłam się na kurczaka teriyaki - wyglądał ładnie, większość składników miałam w domu a te brakujące były łatwe do zdobycia. Nie było niestety podanej gramatury ale metodą prób i błędów doszłam do zadowalających mnie proporcji. 




Składniki na 4-5 porcji:
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 papryka czerwona (lub 1/2 papryki czerwonej i 1/2 papryki zielonej)
  • 1 brokuł 
  • 1 lub 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sezamu
  • 150 g ryżu
  • 100 gram białego półsłodkiego wina
  • opcjonalnie zielona cebulka lub natka pietruszki
  • jeśli ktoś lubi pikantniejsze dania można dodać 1-2 łyżki sosu sweet chilli


Sposób przygotowania:
  • Filety z kurczaka myję, kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej na patelnię
  • Przesmażam 2-3 minuty aż białko mięsa się zetnie i dodaję wtedy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i miód - całość duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i tak przez ok 5 minut
  • Do mięsa dodaję ok 1,5 łyżki sezamu
  • Zdejmuję pokrywkę i redukuję sos
  • W momencie kiedy widzę, że sos stał się gęsty wyciągam mięso 
  • Sos pozostawiam na patelni - gdyż na nim przygotowuję warzywa
  • Kiedy mięso jest gotowe zaczynam gotować ryż w osolonej wodzie (ja dodaję do gotowania odrobinę kurkumy ponieważ lubię kiedy ryż ma żółty kolor - fajnie mi się komponuje do posiłku)
  • Czas gdy gotuję ryż wykorzystuję do przygotowania warzyw - potrzebuję na to ok 12-15 minut
  • Na patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski i brokuła podzielonego na różyczki 
  • Dodaję 2 łyżki sosu sweet chilli
  • Wlewam na patelnię ok 1/2 szklanki wody i duszę pod przykryciem ok 12 minut (do miękkości brokuła - niemniej jednak nie może się on rozpadać)
  • Pod koniec duszenia warzyw na drugiej patelni podgrzewam delikatnie mięso 
  • Na talerzu układam ryż, na nim mięso i warzywa
  • Całość posypuję pozostałym sezamem
  • Całość można udekorować cebulką lub natką pietruszki, choć tak szczerze oprócz walorów estetycznych - "zieleninka" udoskonala walory smakowe



Smacznego



Cała potrawa
1 porcja
Wartość odżywcza
1827 kcal
356 kcal
Białko
162 g
32 g
Węglowodany
201 g
40 g
Tłuszcze
41 g
8,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz