wtorek, 14 lipca 2015

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami – to niezbędny element każdej naszej imprezy. Nieważne czy to imieniny, urodziny, święta - jajka faszerowane muszą być. Często robię je i zabieram na imprezy, czasem do pracy – i powiem nieskromnie, że zawsze wszyscy zjadają je z apetytem. Może i Ty się skusisz, zrobisz, spróbujesz i zasmakujesz. Jeśli tak będzie, bardzo się ucieszę.


Składniki:
  • 4 - 5 jajek
  • 40 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz, vegeta do smaku
  • Majonez (mnie osobiście najlepiej smakuje Kielecki ale wybór należy do Ciebie)
  • ½ pęczka zielonej pietruszki






Sposób przygotowania:

  • Jajka gotuję na twardo.
  • Pieczarki myję i ścieram na grubych oczkach tarki.
  • Na patelnię wlewam 1 łyżkę oleju i dodaję posiekaną w kostkę cebulę. 
  • Kiedy cebula się zeszkli dodaję starte pieczarki.
  • Smażę je na wolnym ogniu do momentu odparowania wody.
  • Ugotowane, wystudzone jajka kroję na pół. Wyciągam żółtka i delikatnie wydrążam nadmiar białek. Gniotę widelcem wydrążone żółtka i białka. Dodaję do wystudzonych pieczarek.
  • Drobno siekam  pietruszkę i dodaję do pieczarek.
  • Całość dokładnie mieszam z 2-3 łyżkami majonezu.
  • Doprawiam do smaku przyprawami.
  • Tak otrzymaną masą faszeruję wydrążone połówki jajek..



SMACZNEGO    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz