poniedziałek, 13 lipca 2015

Zupa szczawiowa

Dziś smaczna zupa szczawiowa. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżego szczawiu. Możemy cieszyć się jej smakiem późną wiosną i latem. Potem zostaje nam tylko wspomnienie zamknięte w słoiczkach :) Nie powinniśmy jednak przesadzać ze spożyciem szczawiu, ponieważ zawiera szkodliwy dla zdrowia szczawian potasu, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Nie powinny go jeść osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm czy artretyzm.


Składniki:
  • 2 pęczki szczawiu
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 2 jajka
  • Łyżka masła
  • Filet z kurczaka
  • Liść laurowy (2-3 sztuki)
  • Ziele angielskie (4 kulki)
  • Śmietana lub serek philadelphia
  • Torebka ryżu
  • Przyprawy wg uznania




Sposób przygotowania:

  •  Na filecie ugotować wywar, dodając liść laurowy i ziele angielskie
  • Po ok 20 minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę
  •  Wsypać ryż z torebki i przyprawy
  • Gotować tyle ile jest napisane na opakowaniu ryżu.
  • Wyłowić filet, przestudzić i pokroić w kostkę lub paseczki i wrzucić do zupy.
  •  W rondlu przesmażyć na maśle dwa pęczki szczawiu
  • Następnie szczaw zblendować i przetrzeć przez sito, gdyż mogą się w szczawiu pojawiać takie włókna – nitki i nie jest to przyjemne gdy jemy zupę.
  •  Dodać przecier do wywaru i podrasować śmietaną lub serkiem philadelphia light – pamiętając, żeby czy to śmietanę czy serek wcześniej zahartować.
  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo






            SMACZNEGO    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz