wtorek, 9 lutego 2016

Pasta z pieczarek i serka topionego

Ostatnio koleżanka zapytała mnie o składniki pasty z pieczarek i serka topionego. 
Szczerze mówiąc dawno tej pasty nie robiłam i trochę o niej zapomniałam. Korzystając z tego, że mi o niej przypomniała od razu kupiłam składniki i zabrałam się do jej przygotowania.
Jeśli postanowicie zrobić pastę według tego przepisu, mogę zagwarantować dwie rzeczy: po pierwsze nie zajmie Wam to zbyt dużo czasu a po drugie na pewno Wam posmakuje.




Składniki:
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 serek topiony  (100 g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki keczupu
  • Zielona pietruszka (ok. 1/3 pęczka)
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
  • Masło roztapiam na patelni i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę
  •  Kiedy cebula się zeszkli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki (można je zetrzeć na dużych oczkach tarki do warzyw) i przesmażam na małym ogniu przez ok 10-15 minut
  • Jeśli pieczarki odparują, dodaję  3-4 łyżki wody, keczup i serek topiony
  •  Całość mieszam, aż serek dobrze się rozprowadzi (tak aby nie było grudek)
  •  Patelnię zdejmuję z gazu i dodaję drobno posiekaną pietruszkę
  •  Pastę przekładam do salaterki i odstawiam do wystygnięcia



Smacznego J

2 komentarze: