niedziela, 17 czerwca 2018

Duszona młoda kapusta

Maj - czerwiec, to czas kiedy możemy się delektować smakiem młodej kapusty. Moja ulubiona wersja - to duszona kapusta z koperkiem. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak ... "niebo w gębie".
Kto zna - wie o czym mówię, a kto nie zna - czym prędzej musi się skusić, gdyż ta kapusta najlepiej smakuje o tej porze roku


Składniki:
  • 1 duża twarda młoda kapusta ( jeśli kapusta jest mała to należy wykorzystać 2 główki)
  • pęczek koperku
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • kilka łyżek octu
  • sól, pieprz
  • domowa wegeta
  • 1/2 łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:
  • kapustę siekam (niezbyt drobno) i daję do garnka podlewając ok 1 szklanką wody i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu (ok 10-15 minut)
  • kiedy kapusta jest miękka, na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i dokładnie mieszam aż do momentu kiedy mąka delikatnie się zarumieni
  • dodaję zasmażkę do kapusty - energicznie mieszając żeby w kapuście nie zrobiły się grudki
  • doprawiam solą, pieprzem, domową wegetą i zakwaszam octem (ocet dodaję po łyżce tak żeby kapusta nie była zbyt kwaśna - sami musicie zdecydować ile tego octu dodać - ja osobiście lubię  kwaskową kapustę)
  • na koniec dodaje posiekany koperek
  • dla złamania smaku dodaję pół łyżeczki cukru


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz