niedziela, 11 grudnia 2022

Roladki ze schabu z oscypkiem

Brak pomysłu na obiad? Chcesz zaskoczyć domowników, gości... Polecam roladki ze schabu... Kto próbował, to mocno mlaskał...


Wykonanie proste, składników niewiele, więc temat do ogarnięcia...


Składniki:

- 8 plastrów miękkiego schabu po 80-100 g każdy 

- 5 serków oscypków (ja wykorzystałam te z biedronki) 

- 160 g powideł śliwkowych

- przyprawy (sól, pieprz, słodka czerwona papryka)



Sposób przygotowania:

1. Umyte plastry schabu rozbijam bardzo cienko uważając aby nie przerwać struktury mięsa.

2. Łyżeczkę powideł śliwkowych rozsmarowuje na mięsie.

3. Na środku układam rozdrobniony oscypek i zwijam w roladki. (Oscypek można zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w kostkę)

4. Na patelni rozgrzewam około 40 g oleju (zamiast oleju można też użyć masło klarowane lub pół na pół olej i masło)

5. Roladki układam  na rozgrzanej patelni "szwem" do dołu. Chwilę smażę z jednej strony, po czym przewracam na drugą stronę. Przyprawiam roladki solą,  pieprzem i słodką czerwoną  papryką. Następnie przykrywam patelnię  pokrywką i duszę  roladki przez około 30 minut. Jeśli zachodzi taka konieczność  podlewam je odrobiną  wody.

6. Roladki zaserwowałam z ziemniakami z piekarnika zapieczonymi z mozarellą i czerwoną kapustą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz