niedziela, 13 grudnia 2015

Nalewka z pomarańczy

Pomarańcze o tej porze roku są niezwykle smaczne i soczyste dlatego można wykorzystać je do zrobienia nalewki. Jeśli się pospieszycie możecie przygotować taką nalewkę na święta. Co prawda powinna być nastawiona na około miesiąc, ale myślę, że przygotowana w takiej przyspieszonej wersji też będzie wszystkim smakowała. Jeśli przypadnie Wam do gustu, następną będziecie mogli nastawić na dłuższy czas.


Składniki:
  • 1 średniej wielkości pomarańcza
  • 200 ml wódki
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru cynamonowego
  • 1 łyżka cukru brązowego (ilość cukru dostosujcie do swoich preferencji)
  • Ok. 20 szt. goździków


Sposób przygotowania:
  • Pomarańczę dokładnie myję i nacinam pionowo (4-8 głębszych nacięć)
  • W skórkę pomarańczy wbijam goździki
  • Pomarańczę wkładam do większego słoika
  • 50 ml wody zagotowuję z dodatkiem cukru brązowego i cynamonowego – tak aby cukier się rozpuścił
  • Po wystudzeniu syrop wlewam do słoika w którym znajduje się pomarańcza
  • Następnie dodaję wódkę, tak aby przykryła całą pomarańczę
  • Słoik odstawiam w ciemne miejsce na okres 1 miesiąca (teraz robię w wersji przyspieszonej i odstawiam na 10 dni)
  • Po upływie tego czasu wyciągam pomarańczę ze słoika a nalewkę przepuszczam przez filtr do kawy, tak aby stała się klarowna.




Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz