niedziela, 20 grudnia 2015

Zupa krem z selera naciowego

Lubicie aromatyczne zupy? Proponuję krem z selera naciowego. Jeśli lubicie zioła, koniecznie jej spróbujcie. Powinna Wam przypaść do gustu. Zupa ta jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Można ją podawać z paluszkami grissini, groszkiem ptysiowym lub grzankami.





Składniki:
  • ½ pęczka selera naciowego
  • Puszka pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 2 średnie ziemniaki
  • ½ śmietankowego serka topionego
  • Łyżeczka domowej vegety
  • 3 szklanki  wody
  • Paluszki grissini



Sposób przygotowania:
  • W garnku rozgrzewam olej i dodaję umyty pokrojony seler naciowy
  • Przesmażam przez ok 2 minuty
  •  Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę i dodaję do garnka
  •  Całość zalewam wodą i gotuję
  • Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodaję pomidory
  • Całość gotuję przez ok 5 minut
  • Na koniec dodaję serek topiony i przyprawy
  • Następnie całość blenduję (jeśli zupa krem jest dla Was zbyt gęsty – możecie dodać jeszcze tyle wody żeby osiągnąć pożądaną konsystencję)
  • Zupę-krem posypuję koperkiem i  podaję z paluszkami grissini





Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz