niedziela, 24 kwietnia 2016

Placuszki z jogurtu greckiego

Te placuszki powinny posmakować każdemu. Doskonale nadają się na pożywne śniadanie, mogą być serwowane na obiad - taki na słodko a i można je podać do popołudniowej kawy. Jeśli tylko mam rano czas  na ich przygotowanie, chętnie zjadam je na śniadanie. Placuszki są delikatne i rozpływają się w ustach. 
Jeśli chodzi o składniki - można wykorzystać różne wariacje, które w najbliższym czasie również zaprezentuję.


Składniki na porcję dla jednej osoby (6-7 placuszków):

  • 100 g jogurtu greckiego (zamiast jogurtu można dodać serek homogenizowany)
  • 40 g mąki pszennej (to 4 płaskie łyżki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jogurt grecki i dżem do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • do miski wbijam jajko i ubijam je za pomocą miksera
  • do ubitego jajka dodaję mąkę i proszek do pieczenia 
  • na koniec dodaję jogurt grecki, żurawinę i kokos
  • po dokładnym wymieszaniu kładę łyżką na rozgrzanej teflonowej patelni i smażę z dwóch stron na złocisty kolor (nie używam do tego żadnego tłuszczu)
  • po wyłożeniu na talerz na każdy placuszek daję 1 płaską łyżeczkę gęstego jogurtu i odrobinę dżemu - w moim przypadku z czarnej porzeczki.




Smacznego

2 komentarze:

  1. czy mogę dodać jeszcze banana do środka czy będzie za słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać zblendowanego banana - będzie pyszne. W placuszkach nie ma wcale cukru - więc banan będzie ok.

      Usuń