sobota, 23 lutego 2019

Filet z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Co jeszcze można wymyślić  z filetów z kurczaka? Okazuje się, że trochę jeszcze można. Zainspirowana daniem znalezionym w Internecie na blogu "Kulinarne przeboje", postanowiłam uraczyć nim domowników. 
Co z tego wyszło...? Hmmmm... Powiem tak... Danie rewelacja, po zjedzeniu obiadu w piątek usłyszałam, czy ponownie mogę przygotować to samo w sobotę. Nie oponowałam - w końcu mnie też smakowało. 
Nie wiedziałam z czym tego fileta zaserwować. Wymyśliłam, że podam z makaronem z pesto z bazylii i odrobiną długodojrzewającego sera cheddar.  Było pyyycha.
Mam nadzieję, że i Was zachęcę.


Składniki dla 4 osób:
  • 2 filety z kurczaka (po ok 200 g każdy)
  • 4 marchewki (ok 400 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • olej
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 200 g makaronu Lubella  (ja użyłam muszelki morskie) 
  • 60 g pesto z bazylii (Biedronka)
  • 40 g sera cheddar długodojrzewającego (Biedronka)
Sposób przygotowania:
  • filety myję, przekrawam na pół (tak jak przekrawa się bułkę), delikatnie rozbijam i przyprawiam vegetą i słodką papryką
  • dno naczynia żaroodpornego smaruję odrobiną oleju i układam filety - jeden obok drugiego
  • marchew obieram, myję i trę na drobne wiórki
  • do marchwi dodaję majonez, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszam
  • na filetach układam marchew
  • naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika na 220 stopni i piekę przez ok 30 - 40 minut - po tym czasie sprawdzam czy filet jest upieczony a marchewka miękka
  • w czasie kiedy filety są w piekarniku, gotuję makaron zgodnie z instrukcją z opakowania
  • kiedy makaron jest gotowy odcedzam go, ponownie wrzucam do garnka, dodaję pesto z bazylii i dokładnie mieszam
  • filety wykładam na talerz, obok układam makaron, który posypuję odrobiną sera cheddar
  • danie można udekorować natką pietruszki

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz