wtorek, 15 października 2019

Mozarella z suszonymi pomidorami w oliwie

Kiedy mają nas odwiedzić goście i nie jest to niezapowiedziany nalot, możemy przygotować jako przekąskę mozarellę z suszonymi pomidorami. Wiadomo można postawić na stole marynowane grzybki, korniszony czy też paprykę konserwową, ale uwierzcie mi, taka domowej roboty przekąska będzie miła zarówno dla oka jak i dla podniebienia. Na przygotowanie takiej przystawki potrzebujemy 2-3 dni. To znaczy samo przygotowanie zajmie nam może 10 minut, a 2-3 dni potrzebujemy żeby całość stała się aromatyczna i smaczna.



Składniki:
  • 2 opakowania mozarelli mini lub 3-4 duże kulki mozarelli
  • suszone pomidory w oleju (ja wykorzystuję wykonane przez siebie, ale można też użyć tych zakupionych w sklepie)
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • opcjonalnie cebula i papryczka chili



Sposób przygotowania:

  • jeśli mam duże kulki mozarelli kroję je na ósemki lub w plasterki (drobne kulki mozarelli wykorzystuję w całości)
  • suszone pomidory wyławiam z oleju i kroję w plastry
  • mozarellę układam w słoiku na przemian z pomidorami 
  • zioła mieszam z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i łączę je z oliwą
  • tak przygotowaną oliwą  zalewam zawartość słoiczków tak aby przykryła ser i pomidory
  • opcjonalnie można dodać do słoiczka cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę chili 
  • odstawiam do lodówki na 2-3 dni
  • po tym czasie możecie delektować się smacznym serem z dodatkiem pomidorów




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz