sobota, 23 lutego 2019

Pavlova domowa wersja mojej Mamy

Jakiś czas temu moja Mama postanowiła zrobić Pavlovą. Pokusiła się na samodzielne zrobienie bezy, do tego krem z mascarpone, sezonowe owoce - no i tadam. Najtrudniejsze chyba jest przygotowanie bezy. Ale Mama wypracowała sobie sposób i za każdym razem wychodzi elegancko. Ja jeszcze się nie zdecydowałam  ale może Was zachęcę. Tak więc po kolei:

Autor zdjęcia: Adrian Marcinkowski

Składniki na jedną bezę wielkości dużego talerza obiadowego (pamiętajcie potrzebujecie dwie bezy):
  • 4 białka
  • 24 dkg cukru pudru
Jeśli zdecydujecie się na ciut mniejszą bezę, to zasada jest taka, że na 1 białko trzeba dodać 6 dkg cukru pudru.


Sposób przygotowania bezy:
  • białka miksujemy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli)
  • należy pamiętać, że jak ubijamy białka na pianę, to robimy to od najmniejszych obrotów do największych
  • kiedy piana jest już sztywna dalej ubijamy dodając cukier puder
  • piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni
  • na blasze piekarnika rozkładamy papier do pieczenia (możemy sobie na papierze położyć duży talerz i ołówkiem narysować jego kontur - żeby równomiernie rozłożyć białka)
  • wykładamy pianę i formujemy bezę
  • wstawiamy blachę z pianą do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 140 stopni
  • pieczemy ok 45-50 minut
  • następnie ponownie zmniejszamy temperaturę, tym razem do 100 stopni i przez ok 2 godziny suszymy bezę - grzałka góra - dół
  • po tym czasie bezę studzimy

Składniki na krem do bezy:
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 1/2 l śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji bezy używamy świeżych owoców... No chyba, że najdzie nas ochota na Pavlovą w środku zimy, to wtedy radzimy sobie jak się da. Możemy wykorzystać truskawki, maliny, jeżyny, borówki, jagody, kiwi...co kto chce. Dodatkowo można udekorować kwiatami (tak jak zrobiła to moja Mama) Kwiaty, które nadają się do zjedzenia to zarówno bratek jak i nasturcja.


Sposób przygotowania kremu:
  • schłodzoną śmietanę należy ubić (niezbyt długo, żeby nie zaczęły się robić grudki)
  • do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i cukier puder
  • na jedną bezę wykładamy 2/3 kremu, na kremie układamy część owoców
  • następnie kładziemy drugą bezę, na której rozprowadzamy 1/3 kremu i układamy resztę owoców
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz