sobota, 7 marca 2020

Pieczeń ze śliwkami

Koleżanka (pozdrawiam Klaudię) przyniosła do pracy pieczeń zrobioną przez jej mamę. Dała do spróbowania no i ... efekt wow. Szybka akcja, dzwoń do mamy (pozdrawiam Panią Ewę) będziemy robiły... Tylko przepis potrzebny.  Jeden telefon i... zaczynają się schody.
Składniki i owszem wymienione wszystkie ale... Ile czego? To już zagadka. Okazało się, że pewna jest tylko waga mięsa i ilość jajek, reszta składników ... "na oko".
No ale co tam, w końcu przyprawy "na oko" można zmienić na "do smaku" ... no i tak niechaj pozostanie.



Składniki na dwie foremki keksówki o długości 20 cm
  • 1,5 kg łopatki
  • 1 bułka
  • 4 jajka
  • 20 dkg suszonych śliwek
  • jedna duża cebula (lub 2 małe)
  • sól czosnkowa
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • vegeta
  • magi

Sposób przygotowania:
  • mięso myję i mielę w maszynce
  • mielę również namoczoną w wodzie bułkę i obraną cebulę
  • do masy dodaję jajka
  • suszone śliwki kroję w kostkę i dodaję do mięsa - ja dałam 20 dkg śliwek, bo bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkimi dodatkami, ale jeśli nie chcecie aby śliwki dominowały wystarczy dodać 10 dkg
  • całość doprawiam wymienionymi wyżej przyprawami i chyba każdy jednak musi to zrobić zgodnie ze swoimi upodobaniami - wiadomo, nie należy przesolić
  • masę dzielę na dwie części i umieszczam w silikonowych keksówkach
  • piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, następnie obniżam temperaturę do 160 stopni i piekę przez 70-80 minut
  • pieczeń można serwować na ciepło a po wystudzeniu jako rewelacyjny dodatek do pieczywa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz