sobota, 1 maja 2021

Pizza ze szpinakiem i serami

 Kto z nas nie lubi pizzy...nieliczne osoby. Niemniej jednak nawet te osoby, które nie lubią pizzy czasem na jakiś smaczny wariant dają się skusić. Proponuję pizze niemal zdrową, ze szpinakiem... Czy jest smaczna? Musicie spróbować żeby to ocenić. Mnie smakuje. 

Przepis znalazłam na platformie Cookidoo.



Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 90 g wody, letniej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cukru

Dodatki

  • 100 g sera np. feta, oscypek
  • 250 g sera mozarella, odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
  • 200 g pomidorów, bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (można wykorzystać pomidory z puszki)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 - 200 g świeżych liści szpinaku
Sposób wykonania
  • Składniki ciasta dobrze zagniatam (używam w tym celu pewnego sprytnego urządzenia)
  • ciasto rozwałkowuję na cienki prostokątny placek i układam na papierze do pieczenia
  • podpiekam ciasto przez 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°
  • w tym czasie robię sos: na patelnię daję odrobinę oliwy, pomidory świeże lub z puszki, sól pieprz, bazylię i oregano. całość podgrzewam odparowując nadmiar wody, następnie traktuję blenderem
  • na patelnię daję łyżeczkę masła, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, całość zarumieniam i dodaję świeży (lub mrożony) szpinak, 
  • całość duszę
  • na cieście rozprowadzam sos, na nim układam szpinak a następnie tarte sery
  • piekarnik rozgrzewam do 250° i zapiekam pizzę przez 8-12 minut

1 komentarz:

  1. Próbowaliśmy też kiedyś pierwszy raz, aktualnie powtarzamy raz w miesiącu, zawsze można dodać coś ód siebie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń