czwartek, 27 maja 2021

Chleb pszenny Kasi

Moja koleżanka Kasia K. (pozdrawiam machając łapką) - wypieka domowym sposobem chlebki. Ostatnio zaskoczyła nas nowym wypiekiem. Piekła chlebki pszenne i dostaliśmy rykoszetem jeden bochenek. 

Był jeszcze ciepły, chrupiący, pachnący.... Pycha... Chyba nie muszę dodawać, że zniknął w oka mgnieniu.

 


Składniki:

  • 750 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 l wody
Sposób przygotowania:
  1. W letniej wodzie z dodatkiem cukru rozpuszczam drożdże
  2. Mąkę, sól i olej mieszam i dodaję wodę z drożdżami
  3. Wyrabiam ręcznie ugniatając i podsypując mąką aż ciasto przestanie się kleić do ręki
  4. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30-40 minut
  5. Po tym czasie znowu mieszam ciasto podsypując mąką
  6. Do  piekarnika  wstawiam garnek z pokrywką (np. gęsiarkę) i podgrzewam go do temperatury 200 stopni
  7. Przekładam  ciasto  do  garnka,  formuję  bochenek,  nacinam  i  piekę  pod przykryciem przez  40 minut w temperaturze 200 stopni 
  8. Po upływie tego czasu zdejmuję przykrywkę i piekę chleb jeszcze przez ok 20 minut
  9. Jeśli ktoś posiada urządzenie ułatwiające życie tj. lidlomix, thermomix, megamikser - to punkty 1-4 można wykonać w tym właśnie urządzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz