piątek, 7 sierpnia 2015

Nalewka z jeżyn

Obfitość owoców o tej porze roku zachęca do zrobienia zapasów na zimę. W jesienne i zimowe wieczory warto mieć coś co przypomni nam o gorącym, pachnącym owocami lecie. Może to być dżem, konfitura lub nalewka. Ta ostatnia - prócz tego, że jest smaczna, może wzmocnić nasz organizm lub wspomóc leczenie przeziębień J Każdy powód jest dobry, żeby jej skosztować.

Składniki:
  • 1 litr jeżyn
  •  ½ kg cukru
  • ½ litra spirytusu





Sposób przygotowania:
  • Jeżyny myję i osuszam  na papierowym ręczniku
  • Słoik do którego wkładam owoce  dokładnie myję i wyparzam
  • Owoce układam w słoiku przesypując cukrem – warstwa owoców, warstwa cukru i tak na przemian
  • Słoik zabezpieczam gazą i  odstawiam na około 10-14 dni na nasłoneczniony parapet
  • Raz dziennie potrząsam słoikiem żeby rozpuścić cukier
  • Po ok 10-14 dniach delikatnie rozgniatam jeżyny i zalewam spirytusem
  • Słoik szczelnie zamykam i odstawiam na 7-10 dni. Codziennie potrząsam słoikiem, aby wydobyć sok z owoców i rozpuścić cukier
  • Po upływie 7-10 dni odcedzam całość przez filtr do kawy i zlewam nalewkę do butelki (butelek)
  • Teraz najdłuższy etap tworzenia nalewki – odstawiam butelki do piwnicy na pół roku. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.




SMACZNEGO 

3 komentarze:

  1. Już mam ochotę to wypić. Tylko czy po zrobieniu nalewki wytrzymam pół roku? Oto jest pytanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mam ochotę to wypić. Tylko czy po zrobieniu nalewki wytrzymam pół roku? Oto jest pytanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I tu pojawia się problem. Czy da się wytrzymać? Tym bardziej, że po pierwszej degustacji nalewka jest pyszna. Obawiam się, że na pierwszej degustacji może zakończyć swój żywot :)

    OdpowiedzUsuń