poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Przecier z pomidorów

Kiedy latem można kupić dojrzałe, czerwone, mięsiste pomidory lubię je zjadać pod różną postacią. Smakują solo, w różnych sałatkach, faszerowane a także jako zupa pomidorowa. Smak zupy przygotowanej latem ze świeżych pomidorów jest niepowtarzalny i najlepszy koncentrat pomidorowy ze sklepu nie jest go w stanie zastąpić. Zimą mamy dwa wyjścia – albo zadowolić się zupą z koncentratu, albo wykorzystać zrobiony własnoręcznie przecier. Nie mniej jednak, musimy latem zadbać o to, aby znalazł się on w naszej spiżarni.

Do zrobienia zapasu przecieru na zimę wykorzystuję moment kiedy robię suszone pomidory (przepis w zakładce „przetwory na zimę”). Tak przygotowany przecier doskonale nadaje się na zupę, stanowi też świetną bazę sosu do spaghetti, gołąbków, pulpecików.




Składniki:     
  • Pomidory Lima ok 3 kg (wybieram ten rodzaj, ponieważ są bardzo mięsiste) – i dodatkowo wykorzystuję środki z pomidorów, które niejako są produktem „odpadowym” przy domowej produkcji suszonych pomidorów w zalewie z oleju (razem to około 4-6 kg)
  • 3-4 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru



Sposób przygotowania:

  •  Pomidory myję i kroję na ćwiartki dodatkowo wykorzystuję wydrążone środki z pomidorów,      przeznaczonych do suszenia
  •   Do dużego garnka wkładam pomidory i wlewam ok 1-2 szklanki wody
  •   Dodaję sól i cukier
  •    Gotuję całość na wolnym ogniu ok 30-40 minut
  •    Całość blenduję i przecieram przez sitko, 
  •  (w wersji dla leniuszków lub mocno zapracowanych* (niepotrzebne skreślić) można wlać do    słoików przecier z pesteczkami i przetrzeć go przez sitko dopiero po odkręceniu słoika, wtedy    musimy się uporać z małą porcją mieszczącą się w 1 słoiku a nie z całym garem) 
  •    Ponownie podgrzewam przecier i gorący wlewam do wcześniej umytych i wyparzonych słoików
  •    Słoiki dokładnie zakręcam i pasteryzuję przez 5-7 minut





Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz