środa, 2 września 2015

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Jedną ze sprawdzonych imprezowych przystawek są „ślimaczki” z ciasta francuskiego. Bardzo lubiana przez koleżanki i kolegów mojego syna.
Nadziewać je można tym, co kto lubi. Wykonanie nie jest trudne, nie zajmuje dużo czasu a co najważniejsze, „ślimaczki” znikają w ekspresowym tempie, co potwierdza teorię, że są smaczne.
Dziś przedstawię je w odsłonie z szynką i serem z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego.



Składniki na 20 sztuk ślimaczków:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 plasterków szynki
  • 10-15 dkg sera żółtego
  • Bazylia
  • 1 jajko
Sos:
  • 1 kubek jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu (ja używam Kieleckiego)
  • Sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku










Sposób przygotowania:
  • Ciasto rozwijam na papierze (tym,  w który jest zapakowane) i posypuję bazylią (papier zostawiam, bo na nim piekę ślimaczki)
  • Na cieście układam plasterki szynki
  • Następną warstwą jest potarty ser
  • Zawijam ciasto dłuższym bokiem, tak aby powstała długa rolada, przy czym tak układam ciasto aby jego zakończenie było pod spodem rolady.
  • Delikatnie dociskam rulon do blatu, aby się dobrze skleił
  • Następnie kroję roladę w plasterki ok 1,5-2 cm i układam na papierze jeden obok drugiego zostawiając między nimi trochę przestrzeni, ponieważ w trakcie pieczenia powiększają swoją objętość
  • Za pomocą pędzelka smaruję rozbełtanym (co za słowo?!) jajkiem każdego „ślimaczka”
  • Piekarnik rozgrzewam do 180oC  i piekę w nim ślimaczki, aż się zarumienią (ok.20 minut)
  • Składniki sosu łączę ze sobą.
  • Ślimaczki można podawać z tak przygotowanym sosem lub solo.




Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz