poniedziałek, 16 listopada 2015

Faszerowana papryka

Papryka, to warzywo, które możemy zjeść na surowo, zrobić leczo lub nafaszerować. Ja osobiście lubię faszerować ją mięsem z dodatkiem ryżu, koperku i czosnku. Ważny jest również sos. Najlepiej ze świeżych dojrzałych pomidorów. Zimą i wczesną wiosną robię sos z koncentratu pomidorowego. Przyznam, że przez wiele lat robiłam właśnie taki z koncentratu i szału nie było. Ale pewnego razu skosztowałam gołąbki w sosie zrobione przez Panią Ewę P. (pozdrawiam mamę Klaudii) i oszalałam na jego punkcie. Jest rewelacyjny. Nadaje się do gołąbków, faszerowanej papryki a także do pulpetów. Ale wszystko po kolei…




Składniki na 6 papryk:
  •  6 średniej wielkości  papryk (najlepiej żeby były takie równe dołem żeby się w garnku nie przewracały)
  • ½ kg chudego mięsa mielonego
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 kg dojrzałych pomidorów lub słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżki masła
  • Domowa vegeta
  • Sól pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki śmietany





Sposób przygotowania:
  •  Paprykę myję i wykrawam gniazda nasienne
  • Ryż gotuję w osolonej wodzie (skracam czas o 3 minuty od podanego na opakowaniu)
  • Do mięsa mielonego dodaję wystudzony ryż
  • Koperek siekam i dodaję do mięsa
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę dodaje do farszu
  • Przyprawiam całość do smaku
  • Tak przygotowanym farszem nadziewam papryki i ustawiam w garnkach jedna obok drugiej.
  • Do garnków  dodaję po ok 2 szklanki wody i duszę paprykę pod przykryciem przez ok 20 minut
  • W rondlu na maśle przesmażam pomidory, dolewam ok 1 szklanki wody i duszę je, aż będą miękkie
  • Przyprawiam pomidory do smaku i blenduję z dodatkiem śmietany
  • W czasie kiedy nie mam dobrych pomidorów przygotowuję sos wg przepisu Pani Ewy
  • Na patelni roztapiam masło
  • Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i wsypuję cukier
  • Karmelizuję cebulę mieszając, tak aby nabrała delikatnego złotego koloru
  • Następnie dodaję cały słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawy (vegetę, sól i pieprz)  i całość energicznie mieszam
  • Na koniec dolewam śmietanę
  • Do takiej bazy dodaję wodę w której dusi się papryka.
  • Dokładnie mieszam i tak powstałym sosem pomidorowym zalewam paprykę.




Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz