niedziela, 29 listopada 2015

Schab w sosie pomidorowym z korniszonami

Schabowego jak wiadomo serwujemy najczęściej w sposób tradycyjny, w panierce. Na moim blogu mieliście okazję zobaczyć go w wersji z plackami ziemniaczanymi. Teraz kolej na schab w sosie. Będzie to sos pomidorowy z dodatkiem korniszonów. O tym, że w tej wersji jest smaczny, może świadczyć ocena mojego syna, który jest dosyć wybredny i nie wszystko zjada, a ten schabik bardzo mu smakuje J Każdy, kto chce się przekonać o smaku tak przyrządzonego schabu, powinien skorzystać z przepisu.


Składniki na 6 porcji:
  •  6 średnich plastrów schabu
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 i ½ szklanki bulionu
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju


Sposób przygotowania:
  •  Schab myję, osuszam i rozbijam tłuczkiem do mięsa
  • Na grillowej patelni rozgrzewam olej i obsmażam mięso z dwóch stron (po ok 1 minucie każdą)
  • Mięso wkładam do garnka delikatnie posypując solą i pieprzem
  • Na pozostałym na patelni grillowej tłuszczu przyrumieniam pokrojoną w piórka cebulę i dodaję do mięsa
  • Całość zalewam bulionem i duszę na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości mięsa (czasem wystarczy 20 minut, czasem muszę dusić dłużej – wszystko zależy od tego – jakie mięso uda się kupić)
  • Kiedy mięso jest już miękkie, dodaję 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Ogórki konserwowe ścieram na dużych oczkach tarki i również dodaję do mięsa
  • Całość można zagęścić mąką – ja tego nie robię, ale gdyby ktoś chciał mieć gęsty sos, to można
  • Tak przyrządzony schab podaję z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.



Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz