wtorek, 24 listopada 2015

Śledzie z ananasem

Eksperyment ze śledziami z żurawiną uważam za udany. Idąc za ciosem postanowiłam pokombinować ze śledziami w wersji słodko-kwaśnej. Zdecydowałam się na połączenie płatów śledziowych w occie z ananasem. Żeby  poprawić walory smakowe, a także te wizualne, dodałam kukurydzę i paprykę konserwową. Efekt był  zaskoczeniem, tak dla podniebienia jak i dla oka.



Składniki:
  • ½ kg płatów śledziowych w occie
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1/3 słoika papryki konserwowej
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • Szczypta curry (opcjonalnie – kto nie lubi – nie dodaje)
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka cukru




Sposób przygotowania:
  • Z płatów śledziowych odcinam płetwę
  • Kroję płaty w kostkę i wkładam do miski
  • Dodaję ½ puszki kukurydzy
  • Paprykę konserwową i ananasa z puszki kroję w kostkę i dodaję do śledzi
  • Cebulę kroję  w kostkę, daję do garnuszka i zalewam gorącą wodą z dodatkiem octu i cukru, całość gotuję ok 2-3 minuty
  • Następnie cebulę odcedzam na sitku i zostawiam do wystygnięcia
  • Wystudzoną cebulę dodaję do pokrojonych płatów
  • Z jogurtu, majonezu i szczypty curry robię sos i łączę go ze śledziami
  • Wszystko dokładnie mieszam



Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz