sobota, 7 listopada 2015

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka - kolejny koszmar z dzieciństwa (poza szpinakiem oczywiście). Kto jako dziecko lubił jej smak? No chyba nieliczni. Jak wiadomo, z wiekiem gusta się zmieniają  i po latach można spróbować, czy wątróbka zaczęła nam smakować, czy też nigdy jej nie polubimy. Dla tych, którzy odkryli, że jednak ją lubią i dla tych, którzy chcą spróbować – polecam wątróbkę z jabłkiem. W moim domu się przyjęła. Najlepiej smakuje przygotowana na świeżo.




Składniki dla 3 osób:
  • Porcja wątróbki (u mnie jest to 75 dkg)
  • 2 jabłka (najlepiej Rubin, Jonagold)
  • 2 średnie cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:
  • Wątróbkę myję i odsączam na sicie
  • Po odsączeniu posypuję solą i pieprzem (można też posypać vegetą lub takimi przyprawami, które lubicie)
  • Na patelni rozgrzewam olej i smażę wątróbkę z dwóch stron tak, aby się delikatnie przyrumieniła
  •       Następnie duszę ją  przez chwilę pod przykryciem – ok 7-8 minut
  • W jednym rondlu delikatnie przesmażam a następnie duszę cebulę pokrojoną w piórka
  • Do drugiego rondla dodaję ok ½ szklanki wody i  duszę jabłka pokrojone w ósemki j przez ok 4-5 minut
  • Jabłka muszą się delikatnie rozprażyć, ale powinny być w miarę zwarte - w końcu nie robimy dżemu
  • Usmażoną wątróbkę układam na talerzu, na niej kładę cebulkę
  • Obok wątróbki układam rozprażone jabłka
  • Tak przygotowana wątróbka może stanowić samodzielne danie, można ją również podać z ziemniakami





































Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz