środa, 11 listopada 2015

Pstrąg na miodzie z migdałami

W czasie tegorocznego urlopu miałam okazję spróbować w karczmie w Białym Dunajcu  pstrąga. Można powiedzieć, że to nic nadzwyczajnego. Niby tak, ale ten pstrąg był serwowany z miodem i prażonymi migdałami. Lubię próbować potraw w których jest jakieś nietypowe połączenie smaków. Zaryzykowałam i nie żałuję. Spróbowałam zrobić to samo domowym sposobem. Nie ukrywam, że smak tego pstrąga z karczmy był niepowtarzalny, ale to co przygotowałam w domu, też jest warte polecenia. Jeśli ktoś chce poeksperymentować w kuchni – zapraszam.





Składniki na 4 porcje
  • 4 pstrągi
  • Sok z jednej pomarańczy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka stopionego masła
  • Płatki migdałów
  • 3 łyżki oleju
  • 1 lampka białego półwytrawnego wina
  • sól
  • sok z cytryny


Sposób przygotowania:
  • Pstrągi umyłam, osuszyłam, posoliłam i skropiłam sokiem z cytryny
  • Rozgrzałam na patelni  2 łyżki oleju i obsmażyłam pstrągi po 2 minuty z każdej strony
  • Wycisnęłam sok z pomarańczy, połączyłam z miodem,  stopionym masłem i winem
  • Na dno żaroodpornego naczynia wlałam część marynaty (ok 1/3) dodałam trochę oleju 
  • Pstrągi ułożyłam obok siebie i polałam 1/3 marynaty
  • Naczynie wstawiłam do piekarnika i włączyłam  na temperaturę 180oC na około 10-15 minut
  • Pstrąg będzie gotowy jak delikatnie się przyrumieni
  • Na suchej patelni uprażyłam płatki migdałów
  • Pstrągi ułożyłam na talerzach, polałam ostatnią częścią marynaty i posypałam prażonymi migdałami




Smacznego

2 komentarze: