wtorek, 3 listopada 2015

Śledzie z żurawiną

Naszła mnie ochota na słodko-kwaśne śledzie. Sprawdziłam co mam w lodówce i … pobiegłam po płaty śledziowe w occie do „Pana Ryby” – czyli na pobliskie targowisko. U Pana Daniela kupiłam świeżutkie marynowane płaty a pozostałe składniki, które sobie w głowie poukładałam znalazłam w swojej kuchni. Tak więc do dzieła. Kto da się skusić na takie zestawienie, nie będzie żałował. Jak do tej pory, każdy kto skosztował, mówił, że pycha…chyba, że z grzeczności…

No cóż, jeśli chcecie się przekonać jak jest naprawdę, musicie sami spróbować.





Składniki:
  • ½ kg płatów  śledziowych w occie
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ szklanki octu
  • Oliwa lub jogurt grecki (150 g) z 1 łyżką majonezu (tu składniki zamiennie)



Sposób przygotowania:
  • Z płatów śledziowych odcinam z grzbietu płetwę (nie jest duża, ale gdyby posmyrała w podniebienie – możecie się zniechęcić)
  • Płaty kroję w większą kostkę i daję do miski
  • Cebulę kroję  w kostkę, daję do garnuszka i zalewam gorącą wodą z dodatkiem octu i cukru, całość gotuję ok 2-3 minuty
  • Następnie cebulę odcedzam na sitku i zostawiam do wystygnięcia
  • Wystudzoną cebulę dodaję do pokrojonych płatów
  • Suszoną żurawinę daję na sitko i przelewam wrzątkiem
  • Po wystudzeniu, żurawinę również dodaję do śledzi
  • Jeśli wolicie śledziki tylko z oliwą dodajcie do miski samą oliwę i dokładnie wymieszajcie składniki
  • Ja próbowałam w wersji z oliwą i doszłam do wniosku, że jednak bardziej będą mi  smakowały  z jogurtem. Tak więc łączę kubek jogurtu greckiego z 1 łyżką majonezu i szczyptą cukru i dodaję do śledzików
  • Wszystko dokładnie mieszam
  • Można udekorować zieloną pietruszką
  • Całość dobrze jest schłodzić




Smacznego 

1 komentarz: