sobota, 31 października 2015

Kotleciki z fileta „na winie” – czyli co się nawinie dodajemy do kotlecików

Na prośbę Kasi G. - przepis na kotleciki z fileta „na winie”. Poprosiła mnie o podanie tego przepisu na blogu, bo nie chce za każdym razem dopytywać, co tam dodaję. 

Czasem robimy przegląd lodówki i staramy się coś wykombinować. Co ciekawe -  czasem się udaje. Trochę inspiracji z Internetu, trochę inwencji twórczej i można zjeść kotlet, niby zwyczajny a jednak inny niż zwykle. To od Was zależy, co połączycie z filetem. Ja przedstawiam Wam moją wersję. Może przypadnie Wam do gustu i niebawem też zrobicie takie kotleciki, a może powstanie coś jeszcze smaczniejszego.




Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 20 dkg sera żółtego
  • 20 dkg pieczarek
  • 3-4 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia


Sposób przygotowania:
  • Filety myję i kroję w kostkę
  • Ser żółty kroję w kostkę (jeśli nie macie za dużo czasu, możecie zetrzeć  ser na dużych oczkach tarki do warzyw)
  • Paprykę i pieczarki myję, obieram i kroję w kostkę
  • Koperek siekam
  • Wszystkie składniki mieszam ze sobą
  • Jajka rozbijam i roztrzepuję z mąką
  • Tak otrzymaną masę wlewam do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszam
  • Całość doprawiam do smaku
  • Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam masę na kotleciki (2 łyżki na jednego kotleta)
  • Obsmażam na wolnym ogniu z obu stron, tak aby się usmażyły a nie przypaliły






Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz